De Luchtbeschermingsdienst

L.B.D. set © Oorlogsleven
© Oorlogsleven

In de collectie van het Oorlogsleven zijn verschillende somige unieke stukken van de luchtbeschermingsdienst opgenomen. Het zijn van armbanden van stof en emaille, voorlichtingswerken, aanplakbiljetten tot helmen en andere zaken.

  

Heeft u vragen over de collectie of heeft u zelf nog informatie die u wilt delen, neem dan gerust contact op via het contactformulier of het gastenboek.

Cursus Gasverkenner der L.B.D. Terneuzen

Een documenten set van een Cursus Gasverkenner der Luchtbeschermingsdienst van de gemeente Terneuzen. Deze startte op 31 december 1941. In de set zitten verschillende bouwbeschrijvingen voor het maken van schuilplaatsen, -loopgraven, -kelders en gezinsschuilplaatsen. 

Luchtbeschermingsdienst Brandweer armband Hilversum

Een Luchtbeschermingsdienst armband van de stad Hilversum. De band was oorspronkelijk in gebruik bij de Straatdienst. Hij is doorgebruikt (wanneer is niet bekend) door de Dienst brandweer.


Het model van de armband is niet veel voorkomend want de armband wordt door middel van 4 veters om de arm geknoopt.

L.B.D. Armband van de Dienst Brandweer

L.D. lichtgevend plaatje geproduceerd door nv 't Raedthuys Amsterdam

L.B. lichtgevend plaatje geproduceerd door NV. 't Raedthuys Amsterdam © Oorlogsleven
© Oorlogsleven

Aan het binnenwerk van één van mijn L.B.D. helmen hangt een lichtgevend plaatje dat gebruikt werd tijdens de verduistering. Hierdoor kon men makkelijker de L.B.D.-ers op straat onderscheiden van andere personen.

 

Deze plaatjes werden geproduceerd door de nv 't Raedthuys te Amsterdam. Deze hebben tot en met 1943 lichtgevende artikelen geproduceerd toen ze op last van de bezetter hun activiteiten moesten staken. (Bron: Het Utrechts Archief).

 

De lichtgevende verfsoorten werden tot en met de jaren 60 lichtgevend gemaakt door radium of een andere radioactieve stof toe te voegen aan de verf. Hierdoor is het mogelijk dat er een lichtgevende gloed ontstaat, zonder dat er  een (fluoriserende) energie- of lichtbron  bij moet komen. Deze methode werd vroeger gebruikt op onder andere wijzerplaten, nummerplaten en horloges.

Bord voor aanduiding "Lid van de Blokploeg"

L.B.D. Blokploeg bord © Oorlogsleven
© Oorlogsleven

Deze ophangborden werden door een lid van de Luchtbeschermingsdienst thuis voor het raam opgehangen kon worden. Zo kan iedereen zien, bij luchtalarm, waar wie woonde, wie hulp kon bieden, waar men bij diende of wie op straat mocht begeven tijdens een luchtalarm.

 

Op het bord staat een K-nummer, namelijk K2595, deze ken-nummers werden door de Duitse autoriteiten ingesteld. Dit bord is dus gedrukt bij de drukkerij Schipper en Co. te Zaandam.

 

Het besluit van 15 juli 1941 over de beperking van papierverbruik luidde:

Vervaardigers van drukwerken moeten op alle papier- en cartonwaren, die door hen worden bedrukt, of hun firmanaam of hun kennummer aanbrengen. Het kennummer wordt hun op aanvraag door het Rijksbureau voor de Verwerkende Industrieën, Sectie Grafische Industrie toegezonden en komt voor op een lijst, welke bij dit Rijksbureau berust.  

 

Meer informatie over de K-nummer zie het des betreffende rubriek.

Terug naar: